Hírek

disznótoros program

A disznósajt a magyar gasztronómia egyik különleges étele, amely hosszú múltra tekint vissza. Ezt a klasszikus fogást nem csak Magyarországon, hanem számos más közép- és kelet-európai országban is ismerik és szeretik, bár változatai országról országra különböznek. A disznósajt különleges szerepet tölt be a hagyományos, vidéki konyhában, és több évszázados múltra tekinthet vissza.


A falusi disznóvágás mélyen gyökerezik a magyar hagyományokban, és az ilyen alkalmak mindig különlegesek azok számára, akik részt vehetnek rajtuk. A vidéki disznóvágás nem csak az ízletes húsok és kolbászok készítéséről szól, hanem egy közösségi esemény is, ahol a generációk átadják egymásnak a jól bevált recepteket és technikákat.Falusi disznóvágás - fűszerek

Az alábbiakban a hagyományőrző disznóvágás során használt fűszerekről és azok szerepéről lesz szó.


disznóvágás

A disznóvágás szinte hétköznapinak számító esemény a vidéki családok életében, és el sem tudjuk képzelni, hogy voltak olyan időszakok, amikor ezért akár négyévnyi börtönbüntetés is járhatott. Pedig létezett ilyen; az 1950-es években szigorú engedélyeztetéshez kötötték a disznóvágást, az engedélyt pedig nem kaphatta meg bárki, sőt, leginkább senki, azaz szó szerint betiltották a vidéki élet egyik elmaradhatatlan tevékenységét, és 400 ezer embert ítéltek el az úgynevezett „közellátási bűncselekmény” vádjával 1948 és 1953 között.