Minden, amit a szalonnafajtákról tudni érdemes

csapatépítő disznóvágás, disznótoros, disznóvágás, disznóvágás szállással, vidéki disznóvágás

szalonnafajták

Egy vidéki disznóvágáson a legfontosabb termék a szalonna, minden más "csupán" a disznótor fogása – az alábbiakban a szalonnafajtákról lesz szó.

A szalonnát a világ számos részén kedvelik és fogyasztják. Különböző fajtái vannak, amelyek eltérő ízvilággal és elkészítési módokkal rendelkeznek, így sokféle kulináris élményt kínálnak. Érdemes megismerkedni velük, hiszen számtalan étel elengedhetetlen hozzávalói a hagyományos sztrapacskától kezdve, egészen a hamburgerig.

 

 

A szalonna fajtái

A szalonna típusait kétféleképpen csoportosíthatjuk: a szalonna sózási és pácolási technikája, illetve testtáj szerint – vagyis, hogy a disznó melyik részéből készül. Lássuk először az elkészítés módját:

  • Sózott szalonna: azok a szalonnák, amelyek nem tartalmaznak húsréteget – azaz a háj- vagy zsírszalonnák – száraz sózással készülnek.
  • Pácolt-füstölt szalonna: a sózás mellett kiegészítő pácolással és füstöléssel tartósított szalonnák tartoznak ebbe a kategóriába.
  • Pácolt-füstölt-főtt szalonna: a füstölés mellett meg is főzik a szalonnát, amit előtte sóztak és/vagy pácoltak.
  • Abált szalonna: az abálás folyamatos, forráspont alatti hőmérsékleten történő hőkezelés, avagy vízben párolás.
  • Sült szalonna: sózott, pácolt szalonnák, amelyeket zsírban vagy sütőben sütöttek készre.

Megnézem az árát!

szalonnafajták

A sertés részei szerint pedig a következő szalonnafajtákat tartjuk számon:

  • Tokaszalonna: az abált – avagy csécsi – szalonna készül a sertés tokájából, vagyis az álla alatti hájból. Sós és fokhagymás vízben megabálják, pirospaprikába forgatják, és frissen fogyasztják.
  • Hasaalja-szalonna: sós vízben megabálják, majd füstölik. Sütve, lilahagymával és friss fehérkenyérrel szokás fogyasztani.
  • Hátszalonna: más néven zsírszalonna, amit sóznak, pácolnak és füstölnek, így a szalonnasütések elengedhetetlen eleme, de apró kockákra vágva tepertő is készülhet belőle.
  • Oldalszalonna: oldalasból készül, a sózást és pácolást követően pedig csupán füstölik, így akár ízesítőnek is használható különféle ételekbe – például bablevesbe.

A szalonna számos fajtája és változata létezik a világon, mindegyik más ízzel, textúrával és elkészítési móddal rendelkezik. Az eltérő konyhakultúrákban sokféleképpen használják fel ezt az ízletes hústerméket, ami számos étel elengedhetetlen összetevője.

A leghíresebb – nem magyar – szalonnás ételek

Pasta Carbonara

A Pasta Carbonara egy hagyományos olasz tésztaétel, melyet általában spagetti vagy rigatoni tésztából készítenek. A carbonara szósz alapvetően tojás, reszelt Pecorino Romano sajt, frissen őrölt fekete bors és sült Guanciale keveréke – ez utóbbi pofaszalonna, amit többnyire nem, vagy csak alig füstölnek meg –, de ennek hiányában Pancetta is megfelelő.

BLT szendvics

A BLT az angol bacon, lettuce, tomato – azaz szalonna, saláta, paradicsom – rövidítése; ez az angol eredetű szendvics a nevében is hordozza a szalonnát. Ezen összetevők két szelet pirított kenyér között, némi majonézzel kiegészítve kimondottan ínycsiklandóak, és bár tény, hogy egy szendvics összetettségben nem veheti fel a versenyt más ételekkel, ikonikusnak számít az angol nyelvterületen.

Quiche Lorraine

A quiche egy francia eredetű sós "sütemény", amely az esetek többségében vajas tésztával készül, és a tetejére szalonnát, sajtot és hagymát szórnak, majd tojás-tejszín keveréket öntenek rá, és így sütik meg. Az étel egyik legismertebb változata a Lorraine-i régióból ered.

Lefoglalom MOST!

Angol reggeli, azaz Full English Breakfast

szalonnafajták

Az angol reggeli híres az összetettségéről és a gazdag ízekről. Általában szalonnát, tükörtojást, sült kolbászt, sült, paradicsomos-szalonnás babot, sült gombát, grillezett paradicsomot és Black Puddingot tartalmaz, ami a leginkább a mi véres hurkánkra emlékeztet, ám némiképp különbözik tőle. Pirítóssal tálalják, de előfordul, hogy burgonyából készült lepényt is adnak hozzá.

Önt is várjuk egy lenyűgöző kulináris utazásra, ahol többek között a szalonna gazdag és változatos világát is felfedezheti. Szállodánk egyedi koncepciója az, hogy bemutassuk a vidéki disznóvágások világát, betekintést nyújtsunk a hagyományos disznótor különféle ételeinek csodáiba, és persze a különféle szalonnafajták ízvilágával is szeretnénk megismertetni vendégeinket. Séfjeink szakértelemmel és szenvedéllyel készítik el a különleges, ínycsiklandó disznótoros fogásokat, melyeket Ön is megkóstolhat, ha bennünket választ.

Szállodánk – azon kívül, hogy gasztronómiai élményekkel várja vendégeit – kényelmet, kifinomult szolgáltatásokat és különleges, emlékezetes élményeket, így például csapatépítő disznóvágást és különféle disznótoros programokat is kínál. Szobáink elegáns kialakítása és a szálloda exkluzív szolgáltatásai garantálják, hogy Ön teljes mértékben kikapcsolódhat és élvezheti a nálunk töltött időt.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és szeretne részt venni egy disznóvágáson Pest megyében, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén, tegye fel kérdéseit, majd foglaljon időpontot!

Várjuk Önt szeretettel, ízletes kulináris élményekkel és kényelemmel!