Milyen ételek készülhetnek egy disznóvágáson?

disznótoros, disznóvágás, disznóvágás szállással

hagyományőrző disznóvágás

A falusi disznóvágás elengedhetetlen része a disznótor, azaz a lakoma a munka végeztével – az alábbiakban erről lesz szó részletesebben.

A disznótor szervesen kötődik a disznóvágáshoz, ám napjainkban az egyes fogásait olyankor is fogyaszthatjuk, amikor épp "nincs itt az ideje", sőt, azok is ismerik ezeket az ételeket, akik még életükben nem vettek részt disznóvágáson. Tény azonban, hogy az "igazi" disznótoros ételeket olyankor ízlelhetjük meg, amikor a lehető legfrissebbek, minden más csupán "utánérzés".

A vidéki disznóvágásokon hajnalban kezdődik a munka, és az esetek többségében késő délutánig, vagy akár estig is eltarthat, a fáradtság pedig minden ételt sokkal finomabbá tesz. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor összejön a család, a barátok és az ismerősök, társaságban pedig jobban esik minden falat – különösen, ha egy hozzáértő készíti azt el.

Lássuk tehát, hogy milyen fogásokra lehet számítani egy falusi disznóvágáson!

Hagymás sült vér

Azok számára, akik még sosem kóstolták, a hagymás sült vér talán elrettentő lehet, mások pedig nem biztos, hogy el tudják képzelni a hagyományos disznóvágás elengedhetetlen ételét, a reggelit. A sertés leölésekor a vért egy tálban felfogják, majd félreteszik egy hűvös és szellős helyiségben, hogy kihűljön és megalvadjon – az alvadt vér pedig már könnyedén felkockázható és süthető.

Az étel elengedhetetlen része a vöröshagyma, méghozzá rengeteg, amit szintén felkockáznak – vagy szeletelnek – és zsíron megpirítanak. Erre jön a felkockázott, alvadt sertésvér, majd az egészet lassú tűzön, kevergetve sütik, amíg egyenletesen megsül. Nagyjából félidőnél kell fűszerezni borssal, pirospaprikával és majoránnával, a sózást viszont a legvégére kell hagyni, akárcsak a májnál. Tálalni azonnal, fogyasztani friss fehér kenyérrel szokás.

Megnézem az árát!

Tepertő

Apróra kockázott, sült háj, ami, ha igazán jól készül, enyhén roppanós, az utána maradó zsír pedig gyakorlatilag minden magyar étel alapja. Üstben sütik, majd szedőkanállal veszik ki a zsírból, amit még folyékony állapotában öntenek a zsírosbödönökbe.

Pecsenye

A pecsenye szintén elengedhetetlen fogás a vidéki disznóvágásokon, de többnyire inkább délben vagy este kerül az asztalra. Oldalasból készül, fokhagymával, vöröshagymával, sertészsírban sütve, és akkor az igazi, ha burgonyával együtt sül.

Cigánypecsenye

disznóvágás pest megye

A cigánypecsenye tarjaszeletekből készül, amelyeket egy olajból, fokhagymából, sóból, borsból és pirospaprikából készült pácban kell érlelni néhány órán át. Ezt követően szalonnaszeleteket kell bevagdosni, majd egy serpenyőben ropogósra sütni, a belőlük kisült zsírban pedig elkészülhetnek a tarjaszeletek is. Sült burgonyával és savanyúsággal szokás tálalni, a hússzeletre pedig mindenképp helyezzük rá a szalonnát – azaz a "kakastaréjt"!

Hurka és kolbász

A kolbász és a hurka készítéséhez a darált és fűszerezett húst egy nagyméretű tálban keverik és gyúrják össze. A hurka alapanyagát szintén ledarálják és fűszerezik, majd mindkettőt bélbe töltik, végül tepsiben megsütik. A kolbász fűszerezése többnyire só, bors, fokhagyma és pirospaprika, a hurkáé azonban akár családonként is eltérő lehet, de a majoránna viszonylag gyakori ízesítője.

Orjaleves

Az orjalevest napjainkban már viszonylag kevesen ismerik, holott régen minden falusi disznóvágáson alapvető fogásnak számított, és az egyik legfinomabb mind közül. Az orja – avagy orjacsont – a sertés nyakától a faráig tartó, húsos hátgerince, illetve a karaj- és a tarjacsont; ezt egy nagy lábasban, lassan, sok leveszöldséggel együtt kell főzni, és kizárólag sóval, borssal, fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesíteni.

Toroskáposzta

Szintén klasszikus disznótoros étel – mint a neve is mutatja. Savanyú káposztából és apró húsból készül egy méretesebb fazékban, alaposan megfűszerezve paprikával, sóval, borssal, fokhagymával és babérlevéllel. Érdemes nagyobb mennyiségű hagyma dinsztelésével kezdeni, hiszen rengeteget ad hozzá a végeredmény ízéhez. A befejezés egy lisztes rántással történik, a tálalás pedig friss fehér kenyérrel és az elengedhetetlen tejföllel.

Lefoglalom MOST!

Körömpörkölt

disznótoros hétvége

A körömpörkölt az egyik leginkább megosztó étel, a vidéki disznóvágások ételei között pedig egész biztosan a magáénak tudhatja ezt a titulust. Azonban jól elkészítve igazi magyaros fogás: laktató, fűszeres és isteni!

Fontos, hogy a körmök és a lábszárak tiszták legyenek; ehhez egyrészt alaposan meg kell őket mosni, másrészt a pörzsölés is jól jöhet, hiszen maradhatnak rajtuk kósza szőrszálak. Amint ez kész, hagymát kell dinsztelni, majd fokhagymát és pirospaprikát kell hozzá adni, felönteni egy kevés vízzel, visszaforralni, paradicsomot és paprikát adni hozzá, és gyakorlatilag egy sűrű lecsó lesz a végeredményA körmöket ehhez kell hozzáadni, majd néhány óra alatt puhára főzni. A végén kockára vágott burgonyát kell megfőzni a körömpörkölt levében, tálaláskor pedig savanyúság és friss fehér kenyér is legyen kéznél.

Szeretné megkóstolni a fent felsorolt ételeket? A rendszeresen megrendezett, hagyományőrző disznóvágásaink egyikén megteheti! Jöjjön el hozzánk egy hosszú hétvégére, és élvezze a magyaros fogásokat! Foglaljon időpontot elérhetőségeink egyikén!