A disznó bontása és részei

disznótoros, disznóvágás, disznóvágás szállással, vidéki disznóvágás

disznó bontása

A falusi disznóvágás során a sertést részeire bontják – az alábbiakban a bontás folyamatát, a felhasználás történetét és a sertés részeit mutatjuk be.

A sertés bontása hosszadalmas folyamat, melynek első lépéseként a már leölt és kivéreztetett állat hasát felhasítják, a belsőségeket kiveszik, majd eltávolítják a fejet és a hájat. Ez után következik maga a bontás, ami történhet orjára és karajra; előbbinél a gerinc melletti bordacsontokat elvágva a gerinc egyben marad, utóbbinál pedig a gerincet középen kettéhasítják. Végül következhet a kisebb darabokra bontás, melynek végeredménye a fej, a tokaszalonna, a háj, az oldalas, a sonka, a szalonna, a csülök, a köröm és a lapocka.

És most lássuk részletesen a disznó részeit, illetve azok elkészítésének lehetőségeit!

A sertéshús felhasználásának rövid története

A sertéshús az egyik legősibb és legelterjedtebb húsfajta; az emberiség évezredek óta fogyasztja a sertés húsát, hiszen a tenyésztése és a hús felhasználása civilizációkon és kultúrákon átívelő történet.

Eleinte persze a vadászat volt a sertéshús megszerzésének egyetlen módja, a háziasítás csak később következhetett. Az első háziasított sertéseket valószínűleg Ázsiában vagy a Közel-Keleten tenyésztették több, mint tízezer évvel ezelőtt. A szaporaság, a könnyű tartás és a rugalmasság különösen vonzóvá tette a sertést a korai gazdálkodó közösségek számára.

A sertéshús sokféle formában felhasználható és elkészíthető. Az idők folyamán a különböző kultúrák sajátos ételeket és recepteket fejlesztettek ki, és a világ számos részén a sertéshús az egyik legnépszerűbb húsfajta, aminek felhasználása gyakorlatilag mindennapos.

Megnézem az árát!

A sertés részei

Fej: A fejhús nem csak disznósajtba és kocsonyába, hanem akár raguba is kerülhet.

Tarja: A sertés nyaki része, közvetlenül a fej mögött helyezkedik el, és zsírral gazdagon átszőtt hús, így kiválóan alkalmas sültekhez, pecsenyéhez.

Lapocka: A lapocka tulajdonképpen a sertés mellső combja, vagyis az első lábának felső része, felkarja. A húsa inas, kollagénben gazdag, azonban bontva kiválóan alkalmas aprópecsenyékhez, tokányokhoz, pörköltekhez, darálva fasírtnak és rakott ételek töltelékének is, de nem ritka, hogy egyben, kicsontozva sült készül belőle.

disznó bontása

Karaj, kotlett, sertésborda: A gerinc mentén található, szárazabb, ám magas fehérjetartalmú hús, ami alacsonyabb zsírtartalma miatt akár diétákba is illeszthető. Két részre osztható: a hosszú karaj a mellső, zsírosabb, a rövid karaj a hátsó, szinte teljesen zsírmentes rész; ez utóbbiban találjuk a szűzpecsenyét is, ami megfeleltethető a marha bélszínjének. A sertésborda a csontos vagy kicsontozott karaj, a kotlett pedig mindig csontos karaj. Sültek, töltött húsok alapanyaga, de rántva is közkedvelt.

Szűzpecsenye: A rövid karaj alatt, a gerincnél található zsírmentes színhús. A karajhoz hasonlóan készíthető el, de fontos, hogy nagyon könnyen kiszárad, ezért oda kell rá figyelni.

Császárszalonna: A sertéskaraj alatt és mellett elhelyezkedő, bordás húsrész, amiből a klasszikus, kenyérrel fogyasztható húsos szalonna készül.

Oldalas: A sertés mellkasi része, a bordák, bőr nélkül; tulajdonképpen a császárszalonna egyik vágási formája. Lassan sütve, sok fokhagymával klasszikus étel, amit számtalan módon lehet fogyasztani.

Bacon: Sokan baconszalonnának hívják, pedig ez lefordítva "szalonnaszalonnát" jelentene. Szintén császárszalonnából készül, de kicsontozva, a bordaközi hús nélkül, és kizárólag füstölik. Vékonyra szeletelve, sütve a legjobb, de természetesen akár ízesítőként is belefőzhetjük egyes ételekbe.

Dagadó: A disznó hasa alja; lágy, húsos, zsírral átszőtt rész, ami tölthető, de magában süthető is.

Comb: A sertés hátsó lábának felső része, a csülök fölött található. Sovány, kisebb zsírtartalmú hús, amely alkalmas pörköltnek, de párolható és süthető is. Csonttal és bőrrel együtt füstölve hagyományos parasztsonka készül belőle, csont nélkül pedig a nyers, érlelt sonkák kiváló alapanyaga. A comb önmagában is bontható:

  • felsálra, ami a comb legfelül elhelyezkedő része,
  • frikandóra, ami a comb középső része
  • dióra, más néven gömbölyű felsálra, ami a fartövön helyezkedik el,
  • fartőre, másként rózsára, ami a comb legszaftosabb része.

Lefoglalom MOST!

disznó bontása

Csülök: A sertés lábszára, amit a legtöbbször pácolnak és füstölnek, de csülökpörkölt is készülhet belőle. Egészben sütve érdemes benne hagyni a csontot, mert így szaftosabb lesz a hús.

Köröm: Magas kollagéntartalmú rész, amiből többnyire kocsonya vagy körömpörkölt készül, de a sertéscombból készített pörköltbe is érdemes tenni belőle, mert úgy sűrűbb lesz tőle a szaft.

Farok: Szintén magas kollagéntartalmú rész, a szilveszteri vacsora elengedhetetlen része, azonban bármikor fogyasztható kocsonyában, de pörköltök és káposztás ételek kiegészítője is lehet füstölve vagy anélkül.

Szeretné Ön is végigkóstolni a sertés különféle részeit finomabbnál finomabb ételek formájában? Keressen fel bennünket megadott elérhetőségeink egyikén, tudjon meg mindent az általunk szervezett disznótoros hétvégékről, és foglaljon időpontot szállodánkba!