A Fenyőharaszt Kastélyszálló 2024-ben is egyedi élményeket kínál a vendégek számára, különösen az őszi-téli időszakban, amikor végre a disznótoros programok is a középpontba kerülhetnek. Ez az autentikus, hagyományőrző program októbertől indul, és már most le lehet foglalni az első időpontokat, hogy Ön is átélhesse ezt a különleges élményt. A Budapesttől mindössze egy órára található kastélyszálló tökéletes választás azok számára, akik egy kis vidéki kikapcsolódásra vágynak.
A disznósajt a magyar gasztronómia egyik különleges étele, amely hosszú múltra tekint vissza. Ezt a klasszikus fogást nem csak Magyarországon, hanem számos más közép- és kelet-európai országban is ismerik és szeretik, bár változatai országról országra különböznek. A disznósajt különleges szerepet tölt be a hagyományos, vidéki konyhában, és több évszázados múltra tekinthet vissza.
A magyar gasztronómia egyik legkülönlegesebb és legfontosabb eseménye, a falusi
disznóvágás nem csak az ínycsiklandó ételek miatt különleges, hanem a közösségi élmény és a hagyományok megőrzése szempontjából is. A vidéki disznóvágás során a hús feldolgozása és tartósítása több módon történik, de az egyik legnépszerűbb és legízletesebb eljárás a füstölés.
Az alábbiakban bemutatjuk, milyen füstölt ételek készülnek egy hagyományőrző disznóvágáson, és milyen különleges ízélményt nyújtanak ezek az ételek.
A falusi disznóvágás mélyen gyökerezik a magyar hagyományokban, és az ilyen alkalmak mindig különlegesek azok számára, akik részt vehetnek rajtuk. A vidéki disznóvágás nem csak az ízletes húsok és kolbászok készítéséről szól, hanem egy közösségi esemény is, ahol a generációk átadják egymásnak a jól bevált recepteket és technikákat.
Az alábbiakban a hagyományőrző disznóvágás során használt fűszerekről és azok szerepéről lesz szó.
A disznóvágás szinte hétköznapinak számító esemény a vidéki családok életében, és el sem tudjuk képzelni, hogy voltak olyan időszakok, amikor ezért akár négyévnyi börtönbüntetés is járhatott. Pedig létezett ilyen; az 1950-es években szigorú engedélyeztetéshez kötötték a disznóvágást, az engedélyt pedig nem kaphatta meg bárki, sőt, leginkább senki, azaz szó szerint betiltották a vidéki élet egyik elmaradhatatlan tevékenységét, és 400 ezer embert ítéltek el az úgynevezett „közellátási bűncselekmény” vádjával 1948 és 1953 között.
A falusi disznóvágásokon az ételek elkészítéséhez többféle módszert is alkalmaznak, de a legtöbb étel – legyen az sós vagy édes – kemencében készül.
A vidéki disznóvágások nagyrészt a húsos ételekről szólnak, ám aki ismeri a magyar gasztronómiát, az tudja, hogy a sütemények sem maradhatnak el ilyenkor.
Disznótoros program szállással? A Fenyőharaszt Kastélyszálló lehetőséget biztosít a pihenésre és az új élmények szerzésére is!
A disznótoros program nem csupán a hagyományos disznóvágás kulisszatitkaiba enged betekintést, de egy igazi lakomát is kínál!
A hagyományos disznóvágás már önmagában is tradicionális esemény, ám léteznek olyan, hozzá kapcsolódó szokások is, amelyekről sokan nem hallottak még.