Hírek 5/5

disznótor

A disznótor döntő pillanata A disznóvágás sikerének volta legtöbbször a kora esti toros vacsorán dől el a frissen sült hurka kóstolásakor.

A hurka alapanyagának fűszerezője rendszerint lélegzetvisszafojtva várja a toron résztvevő vendégek – a rokonság, a család, a szomszédok és a barátok – elismerő vagy elmarasztaló szavait.

Az idő lelassul számára, a kések és a villák is megállnak a levegőben…


Disznóvágás népviseletben

Hagyományos disznóvágás és disznótor a Fenyőharaszt Kastélyszállóban. Az emberi közösségek nélkülözhetetlen építőkövei a hagyományok. A magyar vidék évszázadokra visszanyúló tradíciója a disznó hizlalása és házi feldolgozása.

A tél közeledtével a falusi gazdasszonyok egyre sűrűbben tapogatták ólban kerekedő jószáguk hátát, s ...