Hírek 4/4

Ez Zsír!

Disznóvágás, disznótor

Ez Zsír! Mifelénk a malacot takarékkönyvként tartják számon, mert a belefektetett energia és pénz az utolsókig megtérül. A  disznónak kevés olyan porcikája van, amiből az ember ne húzna hasznot.

A malac zsírja sokak számára nem jelent kisebb értéket a húsánál. Déli tizenkét óra, az asztalon kemencében sült kovászos-burgonyás kenyér fehér házi sertészsírral és tepertőkrémmel…


disz-5264

Kolbászban a gazdagság Spanyolországban járván megkóstoltam a chorizót, de az ízét már szinte elfelejtettem…

A bécsi adventi vásár bódéiban kínált bratwurst a fények és a forró puncs mellett halvány emlék maradt…


disznotor-3962

Gyermekkori emlékeim egy disznóvágásról Nagyon szépen köszönjük szépen Nagy Gábornak az alábbi szórakoztató bejegyzést

“Engedjétek meg gyermekkori élményem megosztását a disznóvágásról: Disznóvágáskor, már napokkal a gyilkosság...


disznotor-disznovagas-boller

Megszólal az ébresztő, nincs mese, kelni kell. Az utolsó nyújtózkodás közben arra gondolok, hogy mennyire jó lett volna még aludni egy kicsit.

Kinézek az ablakon, hogy felmérjem, mennyire vastagon kell ma öltözködni. Nincs kedvem a disznóvágáshoz! Sok lesz ma a munka…


disznotor-disznosajt

Minden magyar embernek volt már élménye a disznósajttal, még   annak is, aki a disznótoros finomságok láttán és hallatán fintorogva menekülőre fogja. Hogy „hol volt, hol nem volt” az a bizonyos találkozás? Hát bizony a mesében. Talán az olvasó is örömmel emlékezik vissza A kis gömböc meséjére.

Amely történetben abból a bizonyos kurta farkú kismalacból nem marad semmi egyéb tavaszra a padláson csak a gömböc, ami nem hagyja, hogy …


disznotor-3974

A disznótor döntő pillanata A disznóvágás sikerének volta legtöbbször a kora esti toros vacsorán dől el a frissen sült hurka kóstolásakor.

A hurka alapanyagának fűszerezője rendszerint lélegzetvisszafojtva várja a toron résztvevő vendégek – a rokonság, a család, a szomszédok és a barátok – elismerő vagy elmarasztaló szavait.

Az idő lelassul számára, a kések és a villák is megállnak a levegőben…


Disznóvágás népviseletben

Hagyományos disznóvágás és disznótor a Fenyőharaszt Kastélyszállóban. Az emberi közösségek nélkülözhetetlen építőkövei a hagyományok. A magyar vidék évszázadokra visszanyúló tradíciója a disznó hizlalása és házi feldolgozása.

A tél közeledtével a falusi gazdasszonyok egyre sűrűbben tapogatták ólban kerekedő jószáguk hátát, s ...