A falusi disznóvágás során a sertést részeire bontják – az alábbiakban a bontás folyamatát, a felhasználás történetét és a sertés részeit mutatjuk be.
Hírek 1/3
Egy vidéki disznóvágáson a legfontosabb termék a szalonna, minden más "csupán" a disznótor fogása – az alábbiakban a szalonnafajtákról lesz szó.
A falusi disznóvágás elengedhetetlen része a disznótor, azaz a lakoma a munka végeztével – az alábbiakban erről lesz szó részletesebben.
A falusi disznóvágás az az élmény, ami hozzátartozik a hagyományainkhoz, a vidéki élethez, ám sokan még sosem vettek részt ilyen eseményen.
Az előző bejegyzést a Magnó, mint hanghordozó előkerülésével zártam. És most jött el a pont, mikor rájöttem, hogy ha még 50 év távlata lenne mögöttem, akkor milyen befejezése lenne a történetnek…. De inkább átugrom a jelen hamisítatlan disznóvágására. Kastélyunkban nincs előkészületi vita, viszont vannak történetek az elmúlt programokról...
Kicsit tekintsünk még vissza. A disznótornak régi hagyománya van…. És hogyan zajlott ez nálunk, hát lássuk: Hajnali ébredés, ha esik, ha fúj…. Szúrás és reggeli, majd kezdetét vette a nagy nap....
Valahol mélyen mindig bennem volt az idő gyorsaságának tudata, nem nagyon értettem, hogy anno nagyszüleimmel – anno az egy erős 25 év távlata 🙂 – miért készültünk annyira egy téli disznóvágásra?! Most már értem és tudom, hogy...
Egy disznóvágáson nagy felelősség terhe nyomja ám a böllér vállát, miközben határozott férfias léptekkel az ól felé tart… Az állat sorsa megpecsételődött, efelől egy csepp kétségünk sincs. Na de mi lesz a reggelinkkel? ...
Sokszor gondolkodtam már azon, hogy vajon szükség van-e arra, hogy a disznótoros hétvége hajnalán énekléssel zaklassuk a kedélyeket? Nem jobb lenne, szépen csendben feldolgozni a disznótor alanyát? Nos, arra jutottam, hogy igen is szükség van rá!
A jó pap is holtig tanul… tartja a mondás! És igaz ez az élet bármely területére! Nincs ez másként a disznótoros hétvégéken sem, amikor a disznótorra érkező vendégeinktől újabb és újabb nótákat tanulunk...