Hírek 3/3

disznotor-disznovagas-boller

Megszólal az ébresztő, nincs mese, kelni kell. Az utolsó nyújtózkodás közben arra gondolok, hogy mennyire jó lett volna még aludni egy kicsit.

Kinézek az ablakon, hogy felmérjem, mennyire vastagon kell ma öltözködni. Nincs kedvem a disznóvágáshoz! Sok lesz ma a munka…


disznotor-disznosajt

Minden magyar embernek volt már élménye a disznósajttal, még   annak is, aki a disznótoros finomságok láttán és hallatán fintorogva menekülőre fogja. Hogy „hol volt, hol nem volt” az a bizonyos találkozás? Hát bizony a mesében. Talán az olvasó is örömmel emlékezik vissza A kis gömböc meséjére.

Amely történetben abból a bizonyos kurta farkú kismalacból nem marad semmi egyéb tavaszra a padláson csak a gömböc, ami nem hagyja, hogy …


disznotor-3974

A disznótor döntő pillanata A disznóvágás sikerének volta legtöbbször a kora esti toros vacsorán dől el a frissen sült hurka kóstolásakor.

A hurka alapanyagának fűszerezője rendszerint lélegzetvisszafojtva várja a toron résztvevő vendégek – a rokonság, a család, a szomszédok és a barátok – elismerő vagy elmarasztaló szavait.

Az idő lelassul számára, a kések és a villák is megállnak a levegőben…


Disznóvágás népviseletben

Hagyományos disznóvágás és disznótor a Fenyőharaszt Kastélyszállóban. Az emberi közösségek nélkülözhetetlen építőkövei a hagyományok. A magyar vidék évszázadokra visszanyúló tradíciója a disznó hizlalása és házi feldolgozása.

A tél közeledtével a falusi gazdasszonyok egyre sűrűbben tapogatták ólban kerekedő jószáguk hátát, s ...