Hírek 3/4

hagymás sült vér

Nem mindennapi reggeli Az a jó a disznóvágásban, hogy olyan ételeket fogyaszthatunk, melyek nem kerülnek minden nap az asztalra. Persze bármelyik sarki falatozóban lehet hurkát...Disznótoros babonák és hiedelmek II.

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok háztájában malacka nevelkedik évről-évre, hogy a gazdát, a gazdasszonyt és az aprónépet hússal és mindenféle jóval lássa el.

A disznóvágás hagyománya táptalajt adott annak, hogy a disznótor köré gazdag hiedelemvilág épüljön ki. Íme, a második rész.


Disznótoros babonák és hiedelmek I.

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok háztájában malacka nevelkedik évről-évre, hogy a gazdát, a gazdasszonyt és az aprónépet hússal és mindenféle jóval lássa el.

A disznóvágás hagyománya táptalajt adott annak, hogy a disznótor köré gazdag hiedelemvilág épüljön ki...Egy hálátlan feladat

Megvolt az első disznóvágás a szezonban! Ezen a disznótoros hétvégén megkíséreltük bemutatni a disznóvágás egyik leghálátlanabb mozzanatát, a bélkaparást!

Mit ne mondjak, ilyesféle “sikerre” számítottunk! 🙂 Gusztustalan és rettentően büdös! Legalábbis az elején…


Ma még talán üres, de holnaptól…

Ma még talán üres, de holnaptól MINDEN másképp lesz! Nincs mese! Életünk lőcsös kocsija döcög előre a rögös úton…

Szinte most volt, hogy márciusban elpakoltuk a teknőt, az üstöt, és máris kezdődik a 2014-2015-ös disznótoros szezon!


Disznóvágás – Volt, van és lesz!

A disznóvágástól bármennyire is menekültem volna előle mégis az életem részét képezte egykor, és bizonyos szinten a részét képezi ma is, hiszen blogbejegyzés formájában úgy terítem ki életem élményeit az oldalra, mint ahogy édesapámék terítették ki a malacot az állványra a bontás előtt.

Az idő múlását, a gyermekből felnőtté cseperedést a disznóvágások sorozatával is jellemezhetjük...


Véres lakoma

Véres lakoma

Véres lakoma Minden felhizlalt malac életében elérkezik az a pillanat, amikor létének fonalát egy hideg éles penge egy jól irányzott szúrással megszakítja.

A disznóvágás napja egyszerre a vigasság és a bánat napja a gazda és annak családja számára...


Egy böllér memoárja – VérMesék. Febyőharaszt Kastélyszálló

Egy böllér memoárja – VérMesék! A reggel még mindig nyirkos, hideg, szóval határozottan tél van, ideális nap egy disznóvágáshoz.

rőt merítünk egy borzongató pálinka húzóra történő elfogyasztásával, majd magunkhoz vesszük célszerszámainkat és elindulunk az ól felé...