Hírek 3/4

Disznótoros babonák és hiedelmek II.

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok háztájában malacka nevelkedik évről-évre, hogy a gazdát, a gazdasszonyt és az aprónépet hússal és mindenféle jóval lássa el.

A disznóvágás hagyománya táptalajt adott annak, hogy a disznótor köré gazdag hiedelemvilág épüljön ki. Íme, a második rész.


Disznótoros babonák és hiedelmek I.

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok háztájában malacka nevelkedik évről-évre, hogy a gazdát, a gazdasszonyt és az aprónépet hússal és mindenféle jóval lássa el.

A disznóvágás hagyománya táptalajt adott annak, hogy a disznótor köré gazdag hiedelemvilág épüljön ki...



Egy hálátlan feladat

Megvolt az első disznóvágás a szezonban! Ezen a disznótoros hétvégén megkíséreltük bemutatni a disznóvágás egyik leghálátlanabb mozzanatát, a bélkaparást!

Mit ne mondjak, ilyesféle “sikerre” számítottunk! 🙂 Gusztustalan és rettentően büdös! Legalábbis az elején…


Ma még talán üres, de holnaptól…

Ma még talán üres, de holnaptól MINDEN másképp lesz! Nincs mese! Életünk lőcsös kocsija döcög előre a rögös úton…

Szinte most volt, hogy márciusban elpakoltuk a teknőt, az üstöt, és máris kezdődik a 2014-2015-ös disznótoros szezon!


Disznóvágás – Volt, van és lesz!

A disznóvágástól bármennyire is menekültem volna előle mégis az életem részét képezte egykor, és bizonyos szinten a részét képezi ma is, hiszen blogbejegyzés formájában úgy terítem ki életem élményeit az oldalra, mint ahogy édesapámék terítették ki a malacot az állványra a bontás előtt.

Az idő múlását, a gyermekből felnőtté cseperedést a disznóvágások sorozatával is jellemezhetjük...


Véres lakoma

Véres lakoma

Véres lakoma Minden felhizlalt malac életében elérkezik az a pillanat, amikor létének fonalát egy hideg éles penge egy jól irányzott szúrással megszakítja.

A disznóvágás napja egyszerre a vigasság és a bánat napja a gazda és annak családja számára...


Egy böllér memoárja – VérMesék. Febyőharaszt Kastélyszálló

Egy böllér memoárja – VérMesék! A reggel még mindig nyirkos, hideg, szóval határozottan tél van, ideális nap egy disznóvágáshoz.

rőt merítünk egy borzongató pálinka húzóra történő elfogyasztásával, majd magunkhoz vesszük célszerszámainkat és elindulunk az ól felé...


Ez Zsír!

Disznóvágás, disznótor

Ez Zsír! Mifelénk a malacot takarékkönyvként tartják számon, mert a belefektetett energia és pénz az utolsókig megtérül. A  disznónak kevés olyan porcikája van, amiből az ember ne húzna hasznot.

A malac zsírja sokak számára nem jelent kisebb értéket a húsánál. Déli tizenkét óra, az asztalon kemencében sült kovászos-burgonyás kenyér fehér házi sertészsírral és tepertőkrémmel…


disz-5264

Kolbászban a gazdagság Spanyolországban járván megkóstoltam a chorizót, de az ízét már szinte elfelejtettem…

A bécsi adventi vásár bódéiban kínált bratwurst a fények és a forró puncs mellett halvány emlék maradt…