Egy böllér memoárja – VérMesék

A reggel még mindig nyirkos, hideg, szóval határozottan tél van, ideális nap egy disznóvágáshoz. Erőt merítünk egy borzongató pálinka húzóra történő elfogyasztásával, majd magunkhoz vesszük célszerszámainkat és elindulunk az ól felé.

disznotor-3660

Hollywoodi filmekbe illő jelenet, ahogy akcióhősként, határozott, karakán mozdulatunk szinte lelassul, legalábbis, ahogy látni véljük magunkat. Kezemben megcsillan egy kósza fény a késem pengéjén, leendő utódom – aki még most csak tejfeles szájú újonc – pedig szorongatja a vérfogó tálat, ami már teljesen eldeformálódott, annyira szorítja izgalmában.

Bennem dolgozik a tettvágy, csak a célt látom magam előtt. Hidegvérre van szükség, hiszen sok múlik azon, hogy mennyire vagyok ügyes. Ha bénázok, az állat szenvedni fog, azt pedig nem szeretném. Gyors és hatékony! Ezek a szavak kavarognak a fejemben…

Néhány segítőm reszket, mint a kocsonya. Kocsonya! De finom! Viszont ahhoz is a jószág áldozatos halála szükségeltetik.

Még szerencse, hogy Dezső a malac nem vágóhídról, hanem háztáji gazdaságból való, így érdeklődő és nagyon szelíd. Gyors és szép halála lesz. Nemét tekintve Dezső lány, csak olyan férfiatlan egy nőt bántani, még ha disznóról van is szó…

Elő a sokkoló és egy jól irányzott szúrással…vége! Nincs hosszas, szívfacsaró sivítás, „üsd-vágd-nemapád!”, haláltusa, ahogy azt gyermekkoromban én is láttam és hallottam.

Feltesszük „Dezsőt” a pótkocsira, fogjuk a vért és elindulunk az ólból fel, hiszen a vendégek már várják a malacot, kezdődik a disznótor.

Én már a fejemben egy órával előbbre járok, már kiosztottam a feladatokat! Első dolgom, hogy iszok egy kávét, majd a vendégeket köszöntöm egy „jóreggelt!” pálinkával.

Balázstól megkapom a pálinkámat, Évi már kínálja a friss meleg pogácsát – Istenem, de finom, de jól esik! – a cigányok pedig már vígan bazseválnak!

A reggeli felkeléskor érzett ellenérzésem a disznóvágással kapcsolatban már teljesen szertefoszlott!

Nagyon jó hangulata van ennek a disznótornak, sokkal jobb, mint anno otthon!

Na, akkor tüzeskedjünk kicsit! Perzselésre fel!