Kolbászban a gazdagság

Spanyolországban járván megkóstoltam a chorizót, de az ízét már szinte elfelejtettem… A bécsi  adventi vásár bódéiban  kínált bratwurst a fények és a forró puncs mellett halvány emlék maradt…  Európa-szerte minden nemzet megalkotta a saját ízvilágának megfelelő kolbászféleségét, s bár nem mondhatjuk, hogy a kolbász olyan vén, mint a kontinens, de egyes források szerint már az ókori rómaiak is többféle kolbászt készítettek.

Igazi disznóvágás a Fenyőharaszt Kastélyszállóban!

Mindenütt jó, de legjobb otthon… Talán furcsán hangzik, de érdemes a magyarság nyelvi kincsén elmerengni a kolbász esetében. A magyar nép által felhalmozott szólás és közmondás kincsben ugyanis számos a kolbászhoz kötődő példát találunk. Ezek java a jómódhoz, a gazdagsághoz kötődik. Kinél van kolbászból a kerítés? A kolbász értékes voltát nem csak a nyelvi kincsük fejezi ki, de az Európai Unió is elismeri, a gyulai és a csabai kolbászt az Európai Bizottság eredet-védett hungarikummá nyilvánította.

Minden olyan család számára, ahol a disznóvágás a téli időszak nagy össznépi eseménye, a családi recept az igazi hungarikum, hiszen készítésének eredetét hét pecsét őrzi. A családi receptek nem csak a titok miatt megoszthatatlanok. Az én emlékeimben a disznótorok során készített kolbász receptje a következőképpen él: a disznó karajra bontása során keletkezett  nyesedékhúst és némi szalonnát ledarálunk, majd azt piros paprikával, sóval, borssal, fűszerköménnyel  és fokhagymával ízesítjük.  A családi recept a legáltalánosabb sablon tehát. Mi a titkos összetevő?

A válasz a fűszerező kezében és a tölteléket kóstolgatók ízlelésében van, tehát a jó kolbász az emberi összetevőn múlik – persze szigorúan átvitt értelemben, kerülve minden kezeken és más testrészeken esett sebtapaszt és ambulanciát igénylő balesetet.

A családi recepteket tökéletesítő emberi titkos összetevő sem hiányzik a Fenyőharaszti Kastélyszállóban, nem kell kimozdulnunk az országból ahhoz, hogy igazi disznótoros kolbászt ehessünk. Az ottani ízek világáról hosszasan mesélhetnénk, dehát: Jó a hosszú kolbász és a rövid prédikáció.

 

Kapcsolódó oldalak:

A disznótoros hétvége időpontjai

Hogyan is néz ki ez a hétvégi disznótoros program?

Mennyibe kerül a disznóvágás?