A disznótor döntő pillanata

A disznóvágás sikerének volta legtöbbször a kora esti toros vacsorán dől el a frissen sült hurka kóstolásakor. A hurka alapanyagának fűszerezője rendszerint lélegzetvisszafojtva várja a toron résztvevő vendégek – a rokonság, a család, a szomszédok és a barátok – elismerő vagy elmarasztaló szavait. Az idő lelassul számára, a kések és a villák is megállnak a levegőben…

A disznótor döntő pillanata

Amíg azonban eme kritikus pillanatig eljutunk sok hosszú munkaterhes óra telik el. Kíméletes körülmények között kimúlik a dédelgetve kerekre nevelgetett jószág. Szőrét pörzsölik, bőrét mossák és dörzsölik. A böllér a malacot „szétszedi”, részeire bontja. A kibontásnál nagy figyelemmel ügyelnek a belek és a gyomor kivételére. Innen kezdődik csak igazán a női munkák színe és szaga… A disznótoros feladatok közül a belek mosása, tisztítása rendszerint az erős gyengébbik nem nemes feladata. A nők gondos munkával kifordítják, vízzel öblítik, fújják – ellenőrzik, nem lyukadt-e ki a bél.

Számos praktikát alakítottak ki a bél tisztítására és tisztaságának ellenőrzésére, – több helyen a belet meszelt falhoz csapkodják, ha megfelelő tisztaságú a bél, akkor fennmarad. Eközben a férfiak a hurkához szükséges alapanyagokat a bontást követően megabálják, majd apróra darálják. A hagyományos májas hurkába kerül a disznó bontása után a májból, szívből, tokaszalonnából, egyéb húsokból. A hús mellett fontos szerep jut a rizsnek, illetve annak típusának és arányának.

A döntő mozdulat a hurkát fűszerező kezében van. A májas hurka fűszerezése lehetőségek széles tárházát nyitja meg. A tradicionális fűszernek tekinthető són, dinsztelt vöröshagymán, fekete borson, majoránnán és paprikán kívül többek gyömbért, bazsalikomot, babérlevelet, tört fenyőborsot, szegfűszeget is használnak, sőt van, ahol aszalt szilvát és almát is tesznek a hurkatöltelékbe.

 A fűszerezés által felkínált izgalmakat ˗ a hurka bekeverését megelőző hosszas fáradozás nélkül – bárki kipróbálhatja, aki ellátogat a Fenyőharaszt Kastélyszállóba, ahol a disznótoros hosszú hétvégén hurkatöltő verseny keretében fedezheti fel és alkothatja meg egyedi, a saját  ízvilágának megfelelő hurkát. A gondos vendéglátók biztosítják az alapanyagot és a fűszereket a versenyző csapatok számára. Az ízesítők közé kakukktojás fűszereket is kevernek a verseny előkészítői, de vajon létezik-e kakukk tojás? Az elméleti fejtörőt csak a gyakorlat döntheti el.

 

Kapcsolódó oldalak:

A disznótoros hétvége időpontjai

Hogyan is néz ki ez a hétvégi disznótoros program?

Mennyibe kerül a disznóvágás?