Véres lakoma

Minden felhizlalt malac életében elérkezik az a pillanat, amikor létének fonalát egy hideg éles penge egy jól irányzott szúrással megszakítja. A disznóvágás napja egyszerre a vigasság és a bánat napja a gazda és annak családja számára. Szegény jószágnak nincs választása, a szúrókés alá tartva nyakát sorsát bevégzi, az ólat és a moslékot hátrahagyva a disznótor mártírjaként az örök vadászmezőre távozik. A vigasságra ok a pálinka, a jó étek, és az, hogy a család és a rokonság apraja-nagyja együtt töltheti idejét. A hagyomány szerint a disznóvágáson a “piszkos munkát” sosem a gazda, hanem a sógor, a koma vagy a böllér végzi. Azonban ámítás és kábítás ide vagy oda a hajnal fő eseménye mégis csak egy hidegvérű gyilkosság, többek között a malac meleg, gőzölgő, finom véréért.

A hagyományos házi disznótorokon a disznó leölése több emberes feladat, egyik fogja az állatot, a másik az éles szúrókést a nyaki részen a szegycsont irányába szúrja, elvágva ezzel az ütőeret, a harmadik pedig egy tálat tart a vér felfogására, a negyedik pedig a felfogott vért kavargatja, megakadályozva a vér alvadását. A vér minden csöppje érték, mert belőle finom hagyományos disznótoros ételek készülnek.

A legegyszerűbb felhasználási módja a disznótoros reggeli egyik fogása, a sült vér. Elkészítése egyszerűbb mint a recept leírása. Zsíron vörös hagymát fonnyasztunk, majd a korábban már megsózott vért lassú keverés mellett ráöntjük, ízlés szerint borssal, majoránnával ízesítjük, majd megsütjük. Csíkokra vágva kenyérrel és savanyúsággal fogyasztjuk. A másik klasszikus étel a disznótoros vacsorán felkínált véres hurka. Itt már többféle elkészítési móddal találkozhatunk. Létezik például majoránnás, tejes, rizses, vegyes belsőséggel készült és zsemlés véres hurka. Számomra a véres hurkát a zsemlés véres hurka jelenti, természetesen a családi recept szerint elkészítve. Az elkészítéséhez a sóval elkevert vért a felkockázott zsemlére öntjük, tokaszalonnát apróra vágunk, némi megabált nyesedékhúst ledarálunk, zsíron vörös hagymát pirítunk. A hozzávalókat összedolgozzuk, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. Az elkészült tölteléket disznóbélbe töltjük, majd megsütjük.

A disznóvérből készült ételek elfogyasztása után a jóllakott, vidám résztvevőket már a pirkadatkor elkövetett szomorú véres eseményre nem emlékezteti semmi, hacsak nem a lenyugvó naptól véresre festett égbolt.