Hagyományos disznótor
Az emberi közösségek nélkülözhetetlen építőkövei a hagyományok. A magyar vidék évszázadokra visszanyúló tradíciója a disznó hizlalása és házi feldolgozása. A tél közeledtével a falusi gazdasszonyok egyre sűrűbben tapogatták ólban kerekedő jószáguk hátát, s gyilkos mosollyal méregették annak ereszkedő tokáját, miközben a malacka végnapjait számlálgatták.
A disznóvágásokat a tartósítás miatt a hidegebb téli hónapokra időzítették, András napjától egészen a farsangig.
A disznótor eseménye nemcsak az élelmezést szolgálta, hanem igazi örömünnepet is jelentett a családnak és a rokonságnak. Ezen mulatságok sokak bánatára mára visszaszorulóban vannak, egyre ritkábban jut el a pletyka híre egy-egy pálinkás hangulatban telt, nevetéstől és családi anekdotáktól hangos disznótornak, pedig aki valaha részese lehetett egy disznóvágásnak, az a nem kis fáradtsággal járó, már hajnalban kezdődő, gyakran estébe nyúló munka ellenére is boldogan idézi fel a disznóvágás eseményeit.
Mit tehet az, aki nem élhetett át ilyesfajta élményeket, vagy aki nem elégszik meg régi emlékképei kedves idézgetésével? Látogasson el Fenyőharasztra a Fenyőharaszt Kastélyszálló három napos disznótoros programjára, mert mi hagyományt őrzünk.
Az esemény lehetőséget kínál a disznóvágás folyamatának megismerésére és interaktív megélésére ‒ egészen a malac tisztásától és karajra bontásától a feldolgozásáig. A fergeteges forgatagot jóféle pálinka és élő cigányzene, a látványt a gyakorlott böllér és a festői környezet, a jó falatokat pedig a végzetét visítva betöltő, ma még az ólban békésen röfögő hízott jószág, Karcsi biztosítja.
Kapcsolódó oldalak:
Disznótoros hétvége időpontjai
Nézze meg a disznóvágás programját!
A disznótoros hétvégi program ára