Hagyományos disznótor

Hagyományos disznótor

Az emberi közösségek nélkülözhetetlen építőkövei a hagyományok. A magyar vidék évszázadokra visszanyúló tradíciója a disznó hizlalása és házi feldolgozása. A tél közeledtével a falusi gazdasszonyok egyre sűrűbben tapogatták ólban kerekedő jószáguk hátát, s gyilkos mosollyal méregették annak ereszkedő tokáját, miközben a malacka végnapjait számlálgatták.

A disznóvágásokat a tartósítás miatt a hidegebb téli hónapokra időzítették, András napjától egészen a farsangig.

A disznótor eseménye nemcsak az élelmezést szolgálta, hanem igazi örömünnepet is jelentett a családnak és a rokonságnak. Ezen mulatságok sokak bánatára mára visszaszorulóban vannak, egyre ritkábban jut el a pletyka híre egy-egy pálinkás hangulatban telt, nevetéstől és családi anekdotáktól hangos disznótornak, pedig aki valaha részese lehetett egy disznóvágásnak, az a nem kis fáradtsággal járó, már hajnalban kezdődő, gyakran estébe nyúló munka ellenére is boldogan idézi fel a disznóvágás eseményeit.

Mit tehet az, aki nem élhetett át ilyesfajta élményeket, vagy aki nem elégszik meg régi emlékképei kedves idézgetésével? Látogasson el Fenyőharasztra a Fenyőharaszt Kastélyszálló három napos disznótoros programjára, mert mi hagyományt őrzünk.

Az esemény lehetőséget kínál a disznóvágás folyamatának megismerésére és interaktív megélésére ‒ egészen a malac tisztásától és karajra bontásától a feldolgozásáig. A fergeteges forgatagot jóféle pálinka és élő cigányzene, a látványt a gyakorlott böllér és a festői környezet, a falatokat pedig a végzetét visítva betöltő, ma még az ólban békésen röfögő hízott jószág, Karcsi biztosítja.

 

Kapcsolódó oldalak:

Disznótoros hétvége időpontjai

Nézze meg a disznóvágás programját!

A disznótoros hétvégi program ára