Disznótoros babonák és hiedelmek II.

Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok háztájában malacka nevelkedik évről-évre, hogy a gazdát, a gazdasszonyt és az aprónépet hússal és mindenféle jóval lássa el. A disznóvágás hagyománya táptalajt adott annak, hogy a disznótor köré gazdag hiedelemvilág épüljön ki. Íme, a második rész:

Disznótoros babonák és hiedelmek II.

Miután hidegvérünket megőriztük, és sajnálatunkkal nem hosszabbítottunk a malac haláltusáján, jöhet a következő feladat, a malac megtisztítása. A pörzsölésnél jól figyeljünk, mert a babona szerint szerencsétlenséget hozhatunk a házra, ha a malacot rossz irányba fordítjuk a perzselés előkészítésénél, ugyanis a disznót fejével a ház irányába kell fektetni. A hagyomány szerint mielőtt a perzselést megkezdték volna, szalmacsóvával háromszor körüljárták, mert így a házat megőrizték a vadállatoktól.

A perzselésnél a szalonna mennyiségéről is gondoskodik a babonaság, a hasára fektetett malacot, ha segítő maga felé húzza, a szalonnája nagyra nő. A szalonna nagyságát a disznóvágás bontási fázisában is befolyásolhatjuk, a négy sonka kivételénél. A hiedelem szerint nevetni kell, hogy a szalonna minél vastagabb legyen, hívjuk tehát oda kicsit és nagyot, ha a szalonna nem is gyarapszik, legalább a jókedv garantált lesz.

A perzselést követően a malac bontásakor ne feledkezzünk meg gondoskodni az utánpótlásról, a babona szerint az utasítás a következő. A böllér vágja le malac a csecsét, adja a gazdasszonynak, aki azt hajítsa be az ólba, s közbe háromszor kiáltsa „fele göbe, fele kany”. Ha mindezt megtesszük, a disznóvágás utáni ól halálos néma csendjét az újesztendőben sok kismalac visítása fogja megtörni. Disznóvágáskor a disznó bontásánál a lépnek is fontos szerepet szán a hiedelemvilág. Ha a lép vékony, akkor gyenge, ha vastag, akkor kemény télre számíthatunk.

A bontást követően a húsok besózásával történő tartósítása során sem mindegy hogyan viselkedünk. A kezünk járjon ne a szánk, mert ha beszélünk, bizony megférgesedik a hús.

A babona nem csak a munkát járja át, de még a disznótoros mulatságot is körbefonja, annak érdekében, hogy a jövő évi disznóval is szerencsénk legyen, a poharunkat többször emeljük meg.

Korántsem mindegy tehát a hiedelem szerint hogyan, mikor és mit teszünk a disznóvágás napján, a babona által diktált disznótoros etikett nem egyszerű tehát, de ha követjük, a disznóból csak jó sülhet ki.