Véres lakoma

 

Minden felhizlalt malac életében elérkezik az a pillanat, amikor létének fonalát egy hideg éles penge egy jól irányzott szúrással megszakítja. A disznóvágás napja egyszerre a vigasság és a bánat napja a gazda és annak családja számára. Szegény jószágnak nincs választása, a szúrókés alá tartva nyakát sorsát bevégzi, az ólat és a moslékot hátrahagyva a disznótor mártírjaként az örök vadászmezőre távozik. A vigasságra ok a pálinka, a jó étek, és az, hogy a család és a rokonság apraja-nagyja együtt töltheti idejét. A hagyomány szerint a disznóvágáson a “piszkos munkát” sosem a gazda, hanem a sógor, a koma vagy a böllér végzi. Azonban ámítás és kábítás ide vagy oda a hajnal fő eseménye mégis csak egy hidegvérű gyilkosság, többek között a malac meleg, gőzölgő, finom véréért.

A hagyományos házi disznótorokon a disznó leölése több emberes feladat, egyik fogja az állatot, a másik az éles szúrókést a nyaki részen a szegycsont irányába szúrja, elvágva ezzel az ütőeret, a harmadik pedig egy tálat tart a vér felfogására, a negyedik pedig a felfogott vért kavargatja, megakadályozva a vér alvadását. A vér minden csöppje érték, mert belőle finom hagyományos disznótoros ételek készülnek.

A legegyszerűbb felhasználási módja a disznótoros reggeli egyik fogása, a sült vér. Elkészítése egyszerűbb mint a recept leírása. Zsíron vörös hagymát fonnyasztunk, majd a korábban már megsózott vért lassú keverés mellett ráöntjük, ízlés szerint borssal, majoránnával ízesítjük, majd megsütjük. Csíkokra vágva kenyérrel és savanyúsággal fogyasztjuk. A másik klasszikus étel a disznótoros vacsorán felkínált véres hurka. Itt már többféle elkészítési móddal találkozhatunk. Létezik például majoránnás, tejes, rizses, vegyes belsőséggel készült és zsemlés véres hurka. Számomra a véres hurkát a zsemlés véres hurka jelenti, természetesen a családi recept szerint elkészítve. Az elkészítéséhez a sóval elkevert vért a felkockázott zsemlére öntjük, tokaszalonnát apróra vágunk, némi megabált nyesedékhúst ledarálunk, zsíron vörös hagymát pirítunk. A hozzávalókat összedolgozzuk, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. Az elkészült tölteléket disznóbélbe töltjük, majd megsütjük.

A disznóvérből készült ételek elfogyasztása után a jóllakott, vidám résztvevőket már a pirkadatkor elkövetett szomorú véres eseményre nem emlékezteti semmi, hacsak nem a lenyugvó naptól véresre festett égbolt.

– – őszike – –

2 hozzászólás

  1. 2015-9-16

    A haraszti disznótorban szól a muzsika,
    Öregúr, ha étvágytalan jöjjön el oda,
    Bokáznak a szép leányok, szól a víg nóta,
    Igyekezzünk disznótorba Fenyőharasztra.

    Akinek kedélye nincsen, annak szíve sincs,
    Ha vidáman akarsz lenni Harasztra tekints,
    Illatozik a pálinka, forr a forralt bor,
    Legjobb dolog a világon ez a disznótor.

    Serceg a zsír, sül a kolbász, fő a disznósajt,
    Engem nem csak az egészség, a hasam is hajt,
    Egy enyhe kis szalonspiccből nem lehet nagy baj,
    Ha csak holnap elő nem vesz az a macskajaj.

    • 2015-9-25

      Eeeeez szenzációs! Bravo! Köszönjük szépen! 🙂

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Honlapunk cookie-kat használ. Bővebben

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k tárolását.

Bezárás